ВИКЛИКИ І РИЗИКИ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ У ФОКУСІ КІБЕРБЕЗПЕКИ - Суський, Георгій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Стаття присвячена проблемам і ризикам глобалізації, що спричинила експансію комп’ютерних мереж. Ця експансія нагадує процес вестернізації в епоху пізнього модерну, коли за висловом А.Тойнбі, «всюдисуще» західне суспільство тримало в своїх руках долю всього людства, й поступово розкриває свої недоліки, зокрема, в галузі інформаційної безпеки. Крадіжка даних, незахищеність корпоративних мереж, несанкціонований доступ до інформації, спроби експлуатації вразливості та компроментації систем стали одними з найрозповсюдженіших загроз кібербезпеці інформаційних ресурсів і окремих корпорацій та компаній, і держав в цілому. Пропорційно розвитку можливостей та появі новітніх технологічних рішень, що удосконалюють користування мережами, розвивається і «винахідливість» кіберзловмисників: фішинг, сніфінг (процес перехоплення та аналізу мережевого трафіку за допомогою спеціальних пристроїв та програм), зараження шкідливим програмним забезпеченням тощо. Розширюється спектр та варіативність кіберінцидентів, мішенню атак стають ресурси та бази даних держустанов, об’єктів інфраструктури, корпоративні мережі. Зворотній бік глобалізації проглядається як система викликів та ризиків, що сьогодні мають передбачатись не тільки спеціалістами з кібербезпеки, але й фахівцями з цифровізації у всіх державних та комерційних структурах і компаніях. Комп’ютерні зловмисники використовують все більш витончені прийоми для проникнення в системи і бази даних, розробляють засоби для зараження та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення. Назріла необхідність систематизації знань та формування окремих галузей з протидії шкідливим втручанням в мережу та убезпечення баз даних від кібератак.