РОЗРОБКА ТЕСТОВОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВПРОВАДЖЕНИХ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ НА РІВНІ ДОДАТКІВ - Скуратовський, Євгеній; Аносов, Андрій; Козачок, Валерій; Бржевська, Зореслава (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглядається проблема забезпечення кібербезпеки корпоративних інформаційно-комунікаційних систем на рівні додатків, де зосереджується найбільша кількість сучасних атак. Автори підкреслюють обмеженість традиційних засобів, таких як мережеві брандмауери чи антивірусне ПЗ, у протидії загрозам, що експлуатують уразливості веб-додатків, API та мікросервісної архітектури. Обґрунтовано необхідність створення тестового середовища, яке дозволяє комплексно перевіряти ефективність упроваджених механізмів захисту, включно з контролем доступу, шифруванням, моніторингом активності користувачів, виявленням та запобіганням уразливостям, а також реагуванням на інциденти в режимі реального часу. Запропонована модель середовища побудована на базі віртуалізації із використанням VMware Workstation Pro та Oracle VirtualBox і включає три логічні зони (DMZ, внутрішню мережу та інструментальну). Використання інструментів Burp Suite, OWASP ZAP, sqlmap, Splunk, Wazuh, Metasploit забезпечує проведення як активного пентестування, так і пасивного моніторингу. У середовищі реалізовано сценарії типових атак (SQL-ін’єкції, XSS, CSRF, brute force, мережеве сканування тощо), що дозволяє оцінити точність виявлення загроз, рівень хибнопозитивних спрацювань, продуктивність системи та інтеграцію різних засобів. Середовище відповідає міжнародним стандартам ISO/IEC 27001 та NIST SP 800-53, а його ключовими перевагами є гнучкість у масштабуванні, відтворюваність експериментів і можливість застосування як у наукових дослідженнях, так і в освітньому процесі. Результати підтверджують доцільність інтеграції концепції DevSecOps і сучасних технологій SIEM, XDR, SOAR для підвищення рівня захисту додатків. Запропонований підхід формує надійну основу для оцінювання та вдосконалення заходів кіберзахисту в умовах реальних корпоративних середовищ.