ДОСЛІДЖЕННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА МЕТОДІВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У КРИТИЧНІЙ ІНФРАСТРУКТУРІ ДЕРЖАВИ - Смірнова , Тетяна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У роботі проведено дослідження наукових публікацій та дослідницьких проєктів щодо підтримки технологічних процесів у критичній інфраструктурі держави. Визначено об’єктивне протиріччя (проявляється між практичною необхідністю реалізації багатопараметричного моніторингу, автоматизації та кіберзахисту технологічних процесів у критичній інфраструктурі держави та науково-методичною недостатністю існуючих підходів, які не забезпечують комплексного використання хмарних технологій для підтримки таких процесів). Формалізовано постановку подальшого наукового завдання, яке полягає в розробленні методів та моделей підтримки технологічних процесів у критичній інфраструктурі держави на основі хмарних технологій, що забезпечать: підвищення ефективності та гнучкості управління технологічними процесами; створення засобів багатопараметричного моніторингу ключових індикаторів ефективності; удосконалення інформаційно-комунікаційних систем і мереж для автоматизації виробничих процесів; належний рівень кіберзахисту даних; формування цілісних підходів, методологій та рекомендацій для впровадження хмарних технологій у критичній інфраструктурі держави.