МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ КОГНІТИВНИХ НАВИЧОК СПЕЦІАЛІСТІВ З КІБЕРБЕЗПЕКИ - Шевченко , Світлана; Жданова, Юлія; Спасітєлєва, Світлана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Дана стаття присвячена розробці та теоретичному обґрунтуванні методики формування когнітивних навичок у спеціалістів з інформаційної та кібернетичної безпеки, впровадження якої дозволить удосконалити професійну підготовку спеціалістів та сприятиме підвищенню мотивації у навчальному процесі. Актуальність проблеми підготовки висококваліфікованих спеціалістів з кібербезпеки зумовлено стрімким зростання кіберзагроз, що вимагає не лише технічних знань людини, але й розвинених когнітивних навичок (критичного мислення, здатності до швидкого прийняття рішень, розпізнавання патернів та стійкості до стресу). Шляхом аналізу психологічної та методичної літератури деталізовано суть та структуру поняття «когнітивні навички», які є критичними для спеціалістів з інформаційної та кібербезпеки. На основі проблемно-діяльнісного та особистісно орієнтованого підходів розроблено модель формування когнітивних навичок спеціалістів з кібербезпеки, основними етапами якої є діагностичний, формувальний та контрольно-коригуючий. Спираючись на принципи системності та професійної спрямованості визначено формувальний блок, що містить змістову та діяльнісну складову. Змістова частина методики охоплює науково-методичне забезпечення дисциплін спеціальності F5, програмне забезпечення для навчальних активностей та спеціалізовані тести з психології. Діяльнісна частина моделі забезпечується тренінгами, симуляційними вправами такими як імітація кібератак в середовищі кіберполігону, ігровими методами (зловмисник – спеціалістів з безпеки) та когнітивними тренажерами спрямованими на розвиток уваги, пам’яті, швидкості обробки інформації. Окреслено педагогічні умови для ефективної реалізації даної методики, зокрема, готовність та кваліфікація викладачів і технічне забезпечення. Результати дослідження можуть бути використані закладами вищої освіти та навчальними центрами для модернізації навчальних програм та підвищення якості підготовки фахівців у сфері інформаційної безпеки.