ЕВОЛЮЦІЯ УПРАВЛІННЯ КІБЕРРИЗИКАМИ КРІЗЬ ПРИЗМУ NIST CYBERSECURITY FRAMEWORK - Захарова, Ярина; Партика, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз еволюції NIST Cybersecurity Framework від початкової редакції 1.0 до сучасної версії 2.0. Висвітлено передумови створення фреймворку, його місце у міжнародній практиці та ключову роль у підвищенні кіберстійкості організацій різного масштабу від невеликих компаній до глобальних корпорацій і державних установ. Детально розглянуто особливості попередніх редакцій, зокрема CSF 1.0, яка заклала основу у вигляді п’яти базових функцій (Identify, Protect, Detect, Respond, Recover), та CSF 1.1, що уточнила підходи до управління ризиками у ланцюгах постачання і зробила рамку більш прикладною. Показано, що перехід до CSF 2.0 у 2024 році став якісним етапом розвитку, оскільки нова версія орієнтована не лише на технічні аспекти, а й на стратегічне корпоративне управління. Серед ключових нововведень виділено функцію Govern, що формально закріплює відповідальність керівництва, а також розширення можливостей щодо інтеграції з міжнародними стандартами, удосконалення метрик ефективності та посилення уваги до управління ризиками ланцюгів постачання. Окремо проаналізовано особливості процесу переходу організацій до CSF 2.0. Він включає здійснення аналізу розривів між існуючим станом безпеки та новими вимогами, формування політик, побудову стратегії впровадження, застосування автоматизації та інструментів Zero Trust, а також навчання персоналу. Наголошено, що успіх адаптації залежить від підтримки вищого керівництва, формування культури безпеки й постійного вдосконалення процедур.