ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ КІБЕРБЕЗПЕКИ ЗАВДЯКИ ІНІЦІАТИВІ «СТУДЕНТСЬКІ КІБЕРБРИГАДИ» - Кальченко, Вадим; Любчак, Володимир; Ободяк, Віктор; Пугач, Ігор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджується актуальна проблема підготовки фахівців у галузі кібербезпеки в умовах зростання кількості кіберзагроз і дефіциту кваліфікованих кадрів. Традиційні підходи до підготовки спеціалістів з кібербезпеки, які, в основному, базуються на лекційних та лабораторних заняттях, не в повній мірі відповідають вимогам сьогодення. Нинішній час характеризується стрімким розвитком інформаційних технологій, що вимагає постійного оновлення знань і навичок по захисту від кіберзлочинців. Відповідно зростає необхідність формування практичних навичок, які можна набути лише в умовах наближених до реального професійного середовища. Визначено, що ефективне формування професійних компетентностей майбутніх спеціалістів неможливе без постійної практичної підготовки, спрямованої на набуття реального досвіду роботи з інструментами кіберзахисту, аналізу та реагування на інциденти безпеки. Як один з варіантів покращення професійної підготовки майбутніх спеціалістів з кібербезпеки запропоновано модель інтеграції практичної підготовки у вигляді ініціативи студентські кібербригади. Ця ініціатива започаткована в Сумському державному університеті. Описано структуру організації діяльності таких студентських кібербригад, основні напрямки їх роботи та результати пілотного впровадження. Показано, що реалізація такої моделі сприяє одночасному зміцненню кіберстійкості об’єктів критичної інфраструктури та формуванню кадрового резерву у сфері кібербезпеки. Результати впровадження підтвердили ефективність запропонованого підходу та його відповідність сучасним потребам держави, освіти і бізнесу. Планується розширення мережі партнерських об’єктів критичної інфраструктури на яких будуть задіяні студентські кібербригади, удосконалення програм підготовки студентів з урахуванням новітніх кіберзагроз, інтеграцію результатів роботи кібербригад у національні платформи кіберзахисту, а також поступове впровадження моделі дуальної освіти для поглибленої професійної підготовки здобувачів вищої освіти у сфері кібербезпеки.