ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ АРХІТЕКТУРИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НА БАЗІ КЛІЄНТСЬКИХ ДОДАТКІВ ДЛЯ ОС ANDROID - Drahuntsov, Roman; Rabchun, Dmytro; Brzhevska , Zoreslava (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
У статті розглядаються, порівнюються та аналізуються основні вектори атак на інформаційні системи, що використовують додатки ОС Android в якості клієнтських інтерфейсів. Даний аналіз проводиться з метою отримання базового матеріалу для розробки практичних принципів забезпечення безпеки на рівні архітектури таких систем. Виконано категоріювання можливих атак та вразливостей, що полягають в їхній основі в контексті безпеки Android додатків та з урахуванням моделі безпеки самої операційної системи і середовища. Для виконання поставлених дослідницьких завдань було проведено аналіз компонентів Android-додатку та типової інформаційної інфраструктури досліджуваних систем. що так чи інакше впливають на їхню захищеність. Проведено аналіз наявної інформації щодо розповсюджених вразливостей цих компонентів та атак, що передбачають експлуатацію даних проблем. Досліджено декілька можливих моделей порушника, що можуть виконувати атаки на інформаційну систему. В результаті проведеного дослідження отримано аналітичні дані щодо векторів порушення цілісності та конфіденційності інформації з обмеженим доступом в інформаційних системах, що надають доступ до неї через мобільні додатки. В рамках порівняльної характеристики надається аналіз можливого впливу порушника на інформаційну систему зважаючи на його технічні можливості та поверхні атаки на кожному з визначених напрямків. Отримані теоретичні висновки щодо модифікації архітектури інформаційних систем, побудованих на базі мобільних додатків з метою підвищення їх захищеності від розповсюджених загроз інформації. Результати можуть бути використані для формування моделі загроз та порушника для додатку, що надає доступ до інформації з обмеженим доступом, розробки рекомендацій щодо реалізації тих чи інших етапів життєвого циклу інформаційної системи з метою зменшення ризиків компрометації даних, розробки технічних вимог до етапів тестування та розробки тощо.