ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ: ПЕРЕТВОРЕННЯ ТАБЛИЧНИХ ДАНИХ ОСВІТНЬОГО КОНТЕНТУ В ОНТОЛОГІЧНІЙ МОДЕЛІ - Ткаченко , Костянтин; Ткаченко, Ольга; Ткаченко , Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті пропонується автоматизувати процес формування онтологій на основі аналізу та перетворення табличних даних складних структур, що є освітнім контентом у сучасних інтелектуальних (або інформаційних системах з елементами інтелектуалізації) навчальних системах. Представлено підхід, який забезпечує відновлення семантики табличних даних, а також концептуалізацію та формалізацію табличного змісту освітнього контенту у вигляді онтології. Наведено основні етапи підходу. Описані інструменти можуть бути використані для вирішення практичних задач забезпечення освітнього контенту в інформаційних навчальних системах. Як вихідні дані використовувався освітній контент, представлений у вигляді таблиць бази даних системи. Запропонований підхід доцільно використовувати для прототипування предметних онтологій. У цій статті розглядається створення інтелектуальних навчальних систем з урахуванням усіх можливостей, що надаються перетворенням таблично визначеного освітнього контенту у відповідну багаторівневу онтологічну модель. Запропонований онтологічний підхід дозволяє реалізувати навчальні процеси, підтримуючи спільне використання загального освітнього контенту, що зберігається в табличній формі, за допомогою онтологічної моделі. У цій статті аналізуються основні проблеми представлення складних табличних даних в онтологічній моделі, що використовується для опису освітнього контенту. Пропонується використовувати гібридні методи побудови онтологій, табличний аналіз, а також логіко-евристичні підходи до визначення сутностей і ключових стовпців для аналізу та обробки таких даних. Онтологію можна побудувати для конкретної теми досліджуваної академічної дисципліни, використовуючи подібні дані з різних джерел. Такий підхід дозволить відобразити різноманітні концептуальні формулювання, врахувати різноманітні перспективи та усунути суб’єктивність конкретного джерела. Використання семантичних словників дозволяє об’єднати практично будь-який набір даних в єдину онтологію для подальшого вирішення різних проблем, пов’язаних з навчальним процесом.