ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЗАХИЩЕНОСТІ СКЛАДНОЗАШУМЛЕНОЇ МОВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЗА КРИТЕРІЄМ ЗАЛИШКОВОЇ РОЗБІРЛИВОСТІ МОВИ - Нужний, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті обґрунтовано наукові засади оцінювання рівня захищеності складнозашумленої мовної інформації у технічних каналах витоку інформації за критерієм залишкової розбірливості. Проаналізовано обмеження традиційних підходів до визначення захищеності мовлення, зокрема показників SNR, SPC, AI та SII, які не враховують нелінійні спотворення, частотну селективність середовища та ефекти акустичної реверберації. Запропоновано використання інтегральної метрики RII, що характеризує здатність порушника відновити інформативний зміст сигналу після впливу завад. Розроблено узагальнену модель обробки мовного сигналу, яка поєднує вейвлет‑фільтрацію, сегментацію, аналіз трифонної структури та нейронну оцінку залишкової розбірливості. Представлено класифікацію основних типів завад, зокрема білого, ревербераційного, комбінаційного та мовоподібного шумів, та наведено підходи до їх математичного формування. Показано, що врахування частотно-часових характеристик середовища та індивідуальних ознак диктора підвищує точність моделювання небезпечних сценаріїв перехоплення мовної інформації. Запропонований підхід забезпечує можливість об’єктивного ранжування каналів витоку та формування раціональних рішень щодо активного та пасивного акустичного захисту. Методика може бути використана для проектування комплексних систем технічного захисту інформації, експертного аналізу загроз та оцінювання ефективності засобів пригнічення мовлення у складних акустичних умовах. Особливу увагу приділено моделюванню акустичної взаємодії між джерелом, огороджувальними конструкціями та технічними засобами розвідки, що дає змогу кількісно оцінити ймовірність часткового або повного відновлення змісту повідомлення. Розроблена методика враховує вплив фазових спотворень, структурних максимумів спектра, характеру адаптивної фільтрації та умов тонального маскування. Запропоновано, з позиції зниження залишкової інформативності мовлення, процедуру порівняльного аналізу ефективності різних типів завад.