ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ТЕХНІЧНИЙ ФУНДАМЕНТ РОЗРОБКИ МАСШТАБОВАНИХ Е-СЕРВІСІВ ТА ЦИФРОВИХ ПЛАТФОРМ - Поперешняк, Світлана; Жебка, Вікторія; Ананченко, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто цифрові технології як технічний фундамент розробки масштабованих електронних сервісів та цифрових платформ. Обґрунтовано актуальність проблеми, пов’язаної з обмеженнями монолітних та частково модульних рішень в умовах зростання навантаження, вимог до кіберстійкості, інтеграції сервісів штучного інтелекту та підтримки гібридних хмарних середовищ. На основі аналізу сучасних підходів цифрової інженерії запропоновано референтну багатошарову архітектуру платформи, що включає інфраструктурний, контейнерно-оркестраційний, платформний, сервісний шари та шар взаємодії з користувачем. Виконано структурно-функціональну декомпозицію, у межах якої показано роль хмарних обчислень, контейнеризації, Kubernetes, API-gateway, Service Mesh, подієвих шин та DevOps/DevSecOps-практик у забезпеченні масштабованості, еластичності та спостережуваності систем. Показано наукову новизну запропонованого підходу та його практичну значущість для інженерії цифрових платформ. Методика дослідження ґрунтується на поєднанні архітектурного аналізу, теорії масового обслуговування та навантажувального тестування в моделюваному хмарному середовищі. Порівняльні експерименти для монолітної та мікросервісної реалізацій показали зменшення середнього часу відгуку в 1,8–2,5 раза та майже трикратне зростання пропускної здатності для мікросервісної платформи, а також істотне скорочення частки помилок 5xx і середнього часу відновлення сервісів. Запропоновано набір технічних рекомендацій щодо використання контейнеризації, оркестрації, подієво-орієнтованих підходів та вбудованої спостережуваності при проєктуванні цифрових платформ нового покоління. Результати дослідження можуть бути використані під час розроблення е-сервісів у сферах державного управління, освіти, охорони здоров’я, фінансів та у проєктах, пов’язаних із розвитком технології Internet of Everything.