СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ДИНАМІКИ КІБЕРАТАК І ПРОЦЕСІВ ПЕНТЕСТИНГУ НА ОСНОВІ МОДЕЛІ РИЗИКУ ТА ГРАФОВИХ СТРУКТУР - Савченко, Тетяна; Власенко, Лідія; Пілат, Михайло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті представлено цілісний системний підхід до моделювання, аналізу та оцінювання динаміки кібератак, що поєднує подієву симуляцію, графові структури мережевої інфраструктури, багаторівневу модель ризику, методологію MITRE ATT&CK та часові показники ефективності реагування. Запропонована модель дозволяє формалізувати поведінку зловмисника, відтворити ключові етапи атакувальних сценаріїв та оцінити вплив кожної дії на загальний стан інформаційної системи. Використання графових структур забезпечує можливість виявлення критичних вузлів, аналізу латерального руху та визначення потенційного blast radius у разі успішної атаки. Багаторівнева модель ризику дає змогу поєднати локальні події, стан окремих вузлів та глобальні показники стійкості в єдиному аналітичному просторі. Особливу увагу приділено ролі пентестингу як ключового інструменту проактивного забезпечення кібербезпеки. Отримані результати демонструють, що інтеграція даних пентесту в динамічні моделі аналізу ризику значно підвищує інформативність і точність оцінювання стану захищеності, а також забезпечує можливість оперативного реагування на зміну загрозового ландшафту. Практична реалізація моделі виконана у середовищі Node-RED, яке використано як платформу для автоматизованої обробки подій, побудови графів, генерування візуалізацій та обчислення ключових метрик безпеки. Node-RED забезпечує інтеграцію даних пентестингу з аналітичними потоками, перетворюючи статичні результати тестування на адаптивну систему моніторингу та оцінювання ризиків. Отримані результати свідчать про перспективність поєднання системного аналізу, графових моделей та подієвої симуляції для розвитку інтелектуальних підходів до оцінювання кіберзахисту. Застосування Node-RED як гнучкого середовища для моделювання пентестингових даних формує новий напрям у дослідженні автоматизованих систем аналізу безпеки та потребує подальшої стандартизації та розширення. Запропонована модель може бути використана для побудови більш ефективних систем прогнозування поведінки зловмисника, оптимізації мережевої архітектури та формування адаптивних механізмів управління кіберризиками.