РОЛЬ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ В ПІДВИЩЕННІ КІБЕРСТІЙКОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗА УМОВ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ - Легомінова, Світлана; Примаченко, Діана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження ролі ризик-менеджменту в забезпеченні кіберстійкості організації в умовах інтенсифікації гібридних загроз, які поєднують кібернетичні, інформаційно-психологічні, організаційні та технологічні впливи. Актуальність дослідження зумовлена зростанням складності сучасного безпекового середовища, у якому традиційні підходи до кібербезпеки виявляються недостатньо ефективними без урахування системних ризиків та невизначеностей. У роботі проведено аналіз сутності гібридних загроз та гібридних впливів, визначено їхні ключові характеристики, механізми реалізації та наслідки для функціонування інформаційної інфраструктури організацій. Особливу увагу приділено впливу таких загроз на критичні інформаційні ресурси, бізнес-процеси та безперервність діяльності. Узагальнено сучасні наукові підходи до управління кіберризиками, зокрема стандартизовані та адаптивні моделі, що використовуються в міжнародній практиці. Розглянуто основні елементи ризик-орієнтованого підходу до забезпечення кіберстійкості, включаючи ідентифікацію загроз, оцінювання ймовірності та потенційних наслідків ризиків, визначення пріоритетів реагування, а також моніторинг і перегляд ризикового профілю організації. Проаналізовано можливості інтеграції ризик-менеджменту в загальну систему управління кібербезпекою, корпоративного управління та стратегічного планування. Показано переваги застосування ризик-орієнтованого підходу порівняно з фрагментарними або реактивними заходами захисту. У статті запропоновано модель підвищення кіберстійкості організації шляхом оптимізації процесів ризик-менеджменту, яка передбачає узгодження технічних, організаційних і управлінських заходів, підвищення рівня обізнаності персоналу та формування культури управління ризиками. Результати дослідження свідчать, що ефективна та системна реалізація ризик-менеджменту є базовою умовою формування стійкої до гібридних загроз організаційної структури, забезпечення захищеності критичних інформаційних ресурсів і підвищення адаптивності організацій до динамічних викликів сучасного кіберпростору.