РОЗРОБКА КРИПТО-КОДОВИХ КОНСТРУКЦІЙ НА ОСНОВІ АЛГЕБРАЇЧНИХ ТА LDPC, ЗБИТКОВИХ КОДАХ - Дунаєв, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Розвиток постквантових технологій становить під сумнів криптостійкість сучасних симетричних та несиметричних криптосистем. З появою повномасштабного квантового комп’ютера такі системи не зможуть забезпечувати необхідний рівень криптостійкості (рівень 5 за шкалою спеціалістів НІСТ США). Проведений конкурс на постквантові алгоритми виявив тенденцію побудови криптосистем на основі синтезу (комплексуванню) теорій захисту з теорією Галуа. Серед переможців постквантових алгоритмів окремо виділені крипто-кодові конструкції (ССС) Мак-Еліса та Нідеррайтера, які дозволяють інтегровано забезпечити необхідний рівень захисту та інтегровано підвищити рівень вірогідності передачі інформації. Але суттєвим недоліком є можливість зламу таких систем на лінійних кодах, а також необхідність їх побудови на полем Галуа 210–213, що значно зменшує їх можливість щодо побудови систем на основі смарт-технологій та mesh-мереж. В роботі пропонується використання симетричної ССС (SCCC) на основі схеми Рао-Нама (SCCC R-N) на алгеброгеометричних (ЕС – еліптичні коди, МЕС – модифіковані еліптичні коди), LDPC та збиткових кодах, що забезпечує можливість забезпечить значного зменшення об’єму ключових даних (побудова ККК над полем на Галуа 24–26) при зберіганні рівня стійкості та вірогідності передачі інформації (безпечний час 1025–1035). Такий підхід забезпечує можливість формування інтелектуальних систем захисту інформації (ІСЗІ). Метою дослідження є розробка постквантових алгоритмів на основі комплексування теорій побудови криптосистем симетричної та несиметричної криптографії з методами побудови завадостійких кодів. Такий підхід дозволяє забезпечити регулювання необхідного рівня стійкості криптосистеми на основі вимог щодо секретності інформаційного повідомлення, а також його часу зберігання рівня