AI-СИСТЕМА ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ У СФЕРІ 3D-ГРАФІКИ - Співак, Світлана; Бондарчук, Андрій; Черевик, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Стаття присвячена дослідженню невідповідності між рівнем освітньої підготовки студентів у галузі 3D‑графіки та актуальними вимогами ринку праці, що характеризується високою динамічністю, постійним оновленням інструментарію і переходом до skill‑based моделі найму. Встановлено, що освітні програми не завжди встигають адаптуватися до технологічних змін, унаслідок чого студенти та молоді фахівці стикаються з труднощами професійної самоідентифікації та браком аналітики щодо актуальних компетентностей. Через що актуальним стає питання розробки спеціалізованих AI чат‑ботів, здатних поєднувати аналіз ринку праці з освітніми та кар’єрними рекомендаціями. Метою дослідження було виявлення освітніх і професійних потреб студентів, молодих фахівців та викладачів у сфері 3D‑графіки як передумови для розробки прототипу AI чат‑бота. Проведене емпіричне дослідження із залученням 34 респондентів, складалося з кількох послідовних етапів: визначення потреб цільової аудиторії; з’ясування очікувань та формування функціональних завдань; розробка та пілотне тестування прототипу АІ чат-бота; отримання відгуків та окреслення шляхів розвитку системи. Пілотне тестування підтвердило його корисність для пошуку вакансій та отримання базової аналітики ринку праці, але водночас виявило потребу у вдосконаленні механізмів персоналізації, розширенні бази вакансій, інтеграції з онлайн‑курсами, тощо. Отримані результати засвідчують доцільність створення спеціалізованого AI чат‑бота як засобу підтримки професійної орієнтації та освітньої підтримки. А також, сприяють оновленню освітніх програм згідно з вимогами індустрії. На даному етапі прототип перебуває у фазі удосконалення функціональних можливостей. Визначено перспективи подальших досліджень, зокрема вдосконалення персоналізації рекомендацій, розширення бази вакансій, інтеграцію з онлайн‑курсами тощо.