РОЗРОБКА ІНТЕРАКТИВНОГО ІНТЕРФЕЙСУ КОРИСТУВАЧА НА ОСНОВІ ДЕТЕРМІНОВАНИХ КІНЦЕВИХ АВТОМАТІВ МУРА - Костюк, Антон; Зайцев, Сергій; Василенко, Владислав; Зайцева, Лілія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У цій статті було розглянуто стандарти якості, а також методики оцінки якості інтерфейсів користувача. Розглянуті методики не підходять для вирішення задачі оцінки якості інтерфейсу користувача через те, що застосовувані методи не дозволяють комплексно оцінити якість інтерфейсу та використовують недостатню кількість показників. Тому для вирішення цього завдання було запропоновано розробити методику оцінки якості інтерактивних інтерфейсів позбавлену виділених недоліків. Зважаючи на це обмеження була запропонована автоматна модель, для проектування інтерактивного інтерфесу. Побудована автоматна модель може бути використана для розв’язання задач проектування інтерфейсу користувача, як звичайних додатків з інтерфейсом користувача під управлінням сучасних ОС, так і для web-додатків. В результаті експерименту встановлено, що розроблені методики проектування інтерактивного інтерфейсу користувача та методика оцінки якості працюють коректно.