МОДЕЛЬ АНАЛІЗУВАННЯ УРАЗЛИВОСТЕЙ СОЦІОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ ДО ВПЛИВІВ СОЦІАЛЬНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ - Mokhor, Volodymyr; Tsurkan, Oksana; Herasymov, Rostyslav; Kruk, Olha; Pokrovska, Valeriia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Розглянуто соціотехнічні системи як утворення з технічної і соціальної підсистем. Встановлено напрями забезпечення їх безпеки та серед них виокремлено використання технічних можливостей з урахуванням поведінки користувачів. Приділено увагу їх вразливостям до реалізування соціотехнічних загроз, зокрема, впливів соціальної інженерії. Показано орієнтованість такого впливу на маніпулювання слабкостями, потребами, маніями (пристрастями), захопленнями користувачів. Це призводить до неспроможності соціотехнічних систем протидіяти впливанню соціальної інженерії. Запобігання цьому можливе завдяки аналізуванню уразливостей користувачів стосовно форм маніпулювання їх свідомістю. Зіставлено підходи до протидії використанню соціальної інженерії. Для кожного з них проаналізовано особливості застосування, переваги та недоліки. З огляду на це запропоновано використання нечітких направлених соціальних графів для задання моделі аналізування уразливостей соціотехнічних систем. Цьому передувало визначення понять соціальної мережі, ектора, відношення. Таке представлення дозволило врахувати особливості впливання соціальної інженерії. Зокрема, числами вхідних і вихідних дуг виокремлено різновиди екторів з боку соціального інженера, користувача, маніпулятивної форми, уразливості. Тоді як важливість кожного з них визначено за допомогою характеристик центральності та престижу. Водночас виокремлено рівні ектора, діади, тріади аналізування уразливостей соціотехнічних систем до впливів соціальної інженерії. Це дозволить визначати способи таких впливів з урахуванням особливостей їх реалізування через уразливості користувачів і, як наслідок, протидіяти їм. У перспективах подальших досліджень планується на основі запропонованої моделі розробити метод аналізування уразливостей соціотехнічних систем до впливів соціальної інженерії.