ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР У СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ КОРПОРАТИВНИХ БАЗ ДАНИХ: СОЦІАЛЬНО-ПОВЕДІНКОВИЙ АНАЛІЗ РИЗИКІВ - Рибальченко, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Стаття висвітлює соціально-поведінкову природу ризиків у безпеці корпоративних баз даних, де людський фактор є визначальним чинником інцидентів. Показано, що поведінкові помилки, прогалини у знаннях, стрес і демотивація породжують вразливості, які обходять формальні політики та технічні засоби. Окреслено ролі працівника як оператора й суб’єкта ухвалення рішень. Хибні налаштування доступів, недбале виконання процедур, затримки у виявленні аномалій і помилки інтерпретації сигналів моніторингу спричиняють витоки й порушення цілісності даних. Розглянуто вплив когнітивного й інформаційного перевантаження, нерівномірності компетенцій і низької довіри до цифрових рішень, що зсувають ризик від технічного до поведінкового виміру. Виокремлено сценарії участі людини як жертви або порушника, а саме соціальна інженерія, зловмисні інсайдери й обхідні практики. На прикладах Capital One, Uber і SingHealth показано, як помилки конфігурації, надмірні привілеї, спільні облікові записи, відсутність MFA та ігнорування процедур ескалюють локальні відхилення до масштабних компрометацій. Описано технічні прояви ненавмисних дій у базах даних – неправильні ACL, хибні правила доступу, неповна валідація параметрів, невиявлені SQL-ін’єкції. Показано, що для інсайдерських загроз дієвими є персоналізовані попередження та поведінкова аналітика з індексами ризику, інтегровані з політиками DLP й обмеженням доступу. Розглянуто рамку контрзаходів: принцип найменших привілеїв і багаторівневий захист (defence-in-depth, Zero Trust), безперервний моніторинг IAM/API, регулярний пошук помилкових конфігурацій, сегментацію і контроль привілейованих облікових записів, а також таргетоване навчання з імітаціями інцидентів та зворотним зв’язком. Зроблено висновок, що стійкість систем зберігання даних визначається не лише технологіями, а й керованістю поведінки персоналу.