ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМ ЯК ЧИННИК ЯКОСТІ ПОСЛУГ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Полотай, Орест; Кухарська, Наталія; Полотай, Богдана; Вітик, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті досліджено роль інформаційної безпеки кіберфізичних систем у забезпеченні якості надання послуг об’єктами готельно-ресторанного бізнесу в умовах цифрової трансформації. Обґрунтовано, що сучасні підприємства індустрії гостинності активно використовують кіберфізичні системи, зокрема системи онлайн-бронювання, електронні замки, POS-системи, системи відеоспостереження та IoT-рішення для управління інженерною інфраструктурою і сервісами «розумних» номерів. Такі системи поєднують програмні, апаратні та мережеві компоненти, що зумовлює зростання кіберризиків і потребу в комплексному підході до інформаційної безпеки. У роботі проаналізовано теоретичні підходи до визначення кіберфізичних систем та багаторівневої моделі їхнього захисту. Побудовано детальну модель загроз для основних складових кіберфізичної інфраструктури готельно-ресторанного бізнесу, що включає технічні, організаційні та людські фактори. Встановлено, що порушення конфіденційності, цілісності або доступності інформації безпосередньо впливає на якість сервісу, рівень задоволеності клієнтів, безпеку гостей і персоналу, а також на фінансову стабільність і репутацію закладів. Особливу увагу приділено аналізу взаємозв’язку між станом інформаційної безпеки окремих компонентів кіберфізичних систем і показниками якості надання послуг. Показано, що недостатній рівень захисту систем бронювання та POS-інфраструктури призводить до збоїв у процесах обслуговування і втрати довіри клієнтів, тоді як уразливості електронних замків, відеоспостереження та IoT-систем створюють загрози фізичній безпеці та комфорту гостей. На основі проведеного аналізу сформовано модель-рекомендації щодо підвищення рівня інформаційної безпеки кіберфізичних систем, яка передбачає впровадження багаторівневих механізмів захисту, регулярний аудит безпеки та підвищення кіберобізнаності персоналу. Отримані результати можуть бути використані керівниками та ІТ-фахівцями підприємств готельно-ресторанного бізнесу для вдосконалення систем управління інформаційною безпекою, а також у подальших наукових дослідженнях, спрямованих на кількісну оцінку впливу кібербезпеки на якість сервісу.