ВПЛИВ ВЕЛИКИХ МОВНИХ МОДЕЛЕЙ НА ТРАНСФОРМАЦІЇ В ПЕРЕКЛАДІ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ З ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ: ПОТЕНЦІАЛ ТА РИЗИКИ - Дрейс, Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Робота присвячена теоретичному та практичному дослідженню ефективності застосування великих мовних моделей та їхнього впливу на трансформаційні процеси в лінгвістичному і автоматизованому перекладі міжнародних стандартів з інформаційної безпеки. У роботі пропонується аналіз класифікацій перекладацьких трансформацій, нове визначення поняття «перекладацьких трансформаційних процесів», розглянуті особливості та конкретні приклади застосування мікроознак комунікативної еквівалентності й макроознак прагматичної спрямованості тексту оригіналу міжнародного стандарту і тексту його перекладу як державного стандарту України. За допомогою використання дванадцяти спеціалізованих програмних застосунків, основаних на застосування великих мовних моделей, проведено експериментальне дослідження та сформовано їх рейтинг за впливом на перекладацькі трансформації в автоматизованому перекладі тексту міжнародного стандарту з інформаційної безпеки відносно державного стандарту України. Зроблені висновки та надані рекомендації щодо наявного потенціалу та ризиків їх застосування.