ІНТЕГРАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЙ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ У СИСТЕМИ КІБЕРЗАХИСТУ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Клімушин, Петро; Хруслов, Максим; Колісник, Тетяна; Хавіна, Інна; Тулупов, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Проблема вивчення можливостей та ризиків інтеграції Інтернет речей у системи безпеки критичної інфраструктури є надзвичайно актуальною, оскільки вона передбачає комплексний аналіз переваг та викликів, що виникають під час впровадження інноваційних технологій у секторі безпеки. З одного боку, Інтернет речи відкриває великі можливості для автоматизації процесів безпеки, підвищення ефективності моніторингу та реагування на загрози в режимі реального часу, а з іншого боку, ця технологія несе з собою нові ризики, пов’язані з вразливістю пристроїв до кіберзагроз, етичними питаннями використання автономних систем та проблемами інтеграції різних технологій в єдину безпечну екосистему. Для вирішення цієї проблеми в статті достигнути наступні результати. Проаналізовано існуючі дослідження в сфері кібербезпеки критичної інфраструктури та Інтернет речей як спільної безпечної екосистеми. Літературні джерела класифіковано за трьома напрямами: кібербезпека критичної інфраструктури, кібербезпека середовищ Інтернет речей та дослідження за спільними напрямами. Визначено відсутність цілісного підходу в спільних дослідженнях взаємопов’язаних середовищ критичної інфраструктури та Інтернет речей. Доведено фундаментальні цілі та їх пріоритетність для кібербезпеки критичної інфраструктури та Інтернет речей як єдиної системи, що базуються на класичній тріаді CIA (конфіденційність, цілісність, доступність), однак пріоритетність фундаментальних цілей кіберрбезпеки в процесах інтеграції технологій Інтернет речей до критичних структур повинна виконуватися в наступної черги: безпека людей та довкілля, доступність, цілісність, стійкість і відновлення, конфіденційність. Досліджено основні технології Інтернет речей, що використовуються в критичної інфраструктурі та надано структурована системи безпеки в вигляди взаємопов’язаних компонент, яка дозволяє створити інтегровані системи безпеки, зменшити вплив людського фактору, забезпечити швидке реагування на інциденти, оптимізувати витрати на безпеку, підвищити загальний рівень безпеки об’єктів. Обґрунтовано інноваційні рішення кібербезпеки в секторі критичної інфраструктури: системи на основі штучного інтелекту та машинного навчання (аналіз поведінки мереж і пристроїв, автоматичне реагування на інциденти); децентралізоване управління безпекою для забезпечення конфіденційності та цілісності даних на основі блокчейн технології; квантові методи шифрування даних та розподілу ключів в безпечні мережі зв’язку; архітектура нульової довіри та хмарні системи безпеки (конфіденційні обчислення, безпечний доступ до сервісу, хмарні платформи захисту застосунків). Інновації у кібербезпеці критичної інфраструктури дозволяють: зменшити час виявлення та реагування на атаки; підвищити стійкість до цілеспрямованих атак; інтегрувати захист середовищ у єдину стратегію. Проаналізовано існуючі системи стандартизації інформаційної безпеки з захисту критичної інфраструктури за технічним рівнем та наявністю схем сертифікації. Стандарти для Інтернет речей та розподілених систем критичної інфраструктури стають обов’язковим елементом кіберзахисту. Вони забезпечують уніфіковані вимоги до безпеки пристроїв, мереж та процесів. Забезпечують інтеграцію пристроїв та систем, підвищуючи стійкість критичної інфраструктури до сучасних кіберзагроз.