БЛОКЧЕЙН-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОСТЕЖУВАНОСТІ ТА ПЕРЕВІРЮВАНОСТІ ВИКОНАННЯ ПОЛІТИК КСЗІ - Балацька, Валерія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті запропоновано блокчейн-орієнтований підхід до забезпечення простежуваності та перевірюваності виконання політик інформаційної безпеки в комплексних системах захисту інформації (КСЗІ). Актуальність зумовлена тим, що у практиці КСЗІ дотримання політик часто підтверджується журналами подій і звітами, які можуть бути змінені або вилучені, що знижує доказовість аудиту та ускладнює незалежну перевірку. Підхід ґрунтується на фіксації у permissioned-блокчейні лише криптографічних «якорів» (хеш-значень) подій виконання політик, без перенесення повних логів у розподілений реєстр, що мінімізує накладні витрати та ризики розкриття конфіденційних даних. Запропоновано архітектуру, яка включає модуль збору й нормалізації подій, хеш-агрегатор із пакетуванням записів, смартконтракт реєстрації якорів та модуль аудиторської верифікації. Практичний прототип реалізовано як сервіс прикладної логіки, що інтегрується з системою журналювання та взаємодіє зі смартконтрактом через API. Експериментальну перевірку проведено на модельних сценаріях (контроль доступу, зміна ролей, спроби несанкціонованих дій, обробка інцидентів) із подальшою імітацією підміни, видалення та перестановки подій у локальних журналах. Оцінювання виконано за показниками затримки фіксації якоря, пропускної здатності пакетування, частки успішних транзакцій, а також часу аудиторської перевірки для різних обсягів логів. Показано, що запропонований механізм забезпечує виявлення маніпуляцій шляхом невідповідності локально обчислених хешів ончейн-записам, підтримує відтворюваний ланцюг доказів для ключових політик КСЗІ та підвищує прозорість аудиту без довіреної третьої сторони. Обговорено обмеження підходу (вибір критичних подій, керування ключами, політика ретенції) і наведено рекомендації щодо інтеграції з SIEM та вимогами ISO/IEC 27001. Результати можуть бути використані під час проєктування та модернізації КСЗІ для державних інформаційних систем і об’єктів критичної інфраструктури. Запропонований підхід може слугувати основою для автоматизованого формування актів аудиту та незмінних доказів відповідності регламентам КСЗІ організації загалом.