ЦИФРОВИЙ СУПРОВІД ОСВІТЯН НА ОСНОВІ INTERNET OF BEHAVIORS - Яланецький, Валерій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розглядається проблема цифрового супроводу освітян у сучасних закладах освіти в умовах активної цифровізації освітнього середовища. Наявні цифрові рішення здебільшого зосереджені на аналізі навчальної діяльності здобувачів освіти, тоді як професійна діяльність освітян залишається фрагментарно відображеною в окремих інформаційних системах і не має цілісного аналітичного представлення. Особливу увагу в роботі приділено розриву між фізичним і цифровим вимірами професійної діяльності освітян, коли події фізичної присутності в навчальному кампусі не узгоджуються з цифровими подіями, зафіксованими в системах управління навчанням та інших компонентах освітньої інфраструктури. У роботі обґрунтовується доцільність використання технологій Internet of Things як інфраструктурної основи для автоматизованої фіксації подій фізичної присутності освітян, а також концепції Internet of Behaviors як аналітичного підходу до інтерпретації сукупності фізичних і цифрових подій у вигляді поведінкових сценаріїв професійної діяльності. Показано, що інтеграція цих підходів дозволяє перейти від подієвого обліку до поведінкової аналітики, орієнтованої на підтримку організації праці освітян і прийняття управлінських рішень. Запропоновано узагальнену модель цифрового супроводу освітян, яка охоплює етапи збору, узгодження, аналізу та інтерпретації фізичних і цифрових даних професійної діяльності. Модель передбачає використання систем управління навчанням як джерела цифрової присутності, а також кампусної інфраструктури як джерела фізичних подій, що формують єдиний поведінковий простір. Окремо в роботі акцентовано увагу на людиноцентричному характері цифрового супроводу, питаннях захисту персональних даних та етичних меж використання поведінкової аналітики в освітньому середовищі.