РОЗРОБКА ЛАБОРАТОРНОГО ПРАКТИКУМУ З АНАЛІЗУ ТА ВИЯВЛЕННЯ ПРОГРАМ-ВИМАГАЧІВ ДЛЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ З КІБЕРБЕЗПЕКИ - Кіцель, Наталія; Борисенко, Оксана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розглянуто проблему недостатнього рівня практичної підготовки здобувачів освіти у сфері кібербезпеки щодо аналізу та виявлення програм-вимагачів, які залишаються одним із найнебезпечніших та найдинамічніших видів шкідливого програмного забезпечення. Сучасні зразки ransomware характеризуються використанням складних механізмів шифрування, розгалуженої інфраструктури управління, вбудованих антианалізних функцій та здатністю обходити традиційні засоби захисту. У зв’язку з цим ефективна підготовка фахівців вимагає не лише теоретичних знань, а й сформованих практичних навичок роботи з інструментами статичного та динамічного аналізу, поведінкових методів виявлення загроз, побудови моделей класифікації шкідливої активності, застосування машинного та глибинного навчання, а також використання EDR- та SIEM-систем у контексті реальних кіберінцидентів. Метою дослідження є розроблення лабораторного практикуму, який забезпечує комплексне занурення здобувачів у процеси аналізу та виявлення програм-вимагачів і сприяє формуванню професійних компетентностей, необхідних для роботи у сфері кіберзахисту. У межах роботи обґрунтовано структуру та зміст лабораторних завдань, які охоплюють аналіз життєвого циклу ransomware-атак, дослідження поведінкових характеристик шкідливих процесів, роботу з тестовими вибірками та динамічними середовищами, побудову алгоритмів детектування на основі машинного навчання, формування та обробку датасетів, а також оцінювання точності та стійкості моделей виявлення. Запропонований практикум може бути інтегрований у навчальні дисципліни з кібербезпеки, цифрової криміналістики та аналізу шкідливого програмного забезпечення. Розроблений підхід сприяє удосконаленню професійної підготовки фахівців, підвищує рівень практичної складової освітнього процесу та створює умови для виконання студентських досліджень у сфері моделювання, аналізу та протидії сучасним кіберзагрозам. Результати роботи можуть бути використані в закладах вищої освіти, центрах підвищення кваліфікації та навчальних кіберполігонах для поглиблення практичних компетентностей майбутніх фахівців з кібербезпеки.