НЕЙРОМЕРЕЖЕВИЙ ПІДХІД ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ ПРОМИСЛОВИХ IOT-СИСТЕМ ЗА УМОВ ПОРУШЕННЯ ЦІЛІСНОСТІ ПЕРИФЕРІЙНИХ ВУЗЛІВ - Кудренко, Станіслава; Козловський, Валерій; Алькема, Віталій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розглянуто проблему забезпечення функціональної стійкості промислових IoT-систем за умов часткового порушення цілісності периферійних вузлів. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кіберризиків у багаторівневих архітектурах edge–fog–cloud, у яких периферійні пристрої виконують первинну обробку та передавання телеметричних даних. Деградація або компрометація окремих вузлів у таких системах призводить до накопичення похибок під час агрегування даних, спотворення результатів аналітики та потенційного прийняття некоректних управлінських рішень. Традиційні підходи, засновані на повному відключенні підозрілих вузлів, можуть негативно впливати на безперервність технологічного процесу та знижувати відмовостійкість системи загалом. Запропоновано нейромережевий підхід до підтримання функціональної стійкості, що поєднує оцінювання поточного стану вузлів із адаптивною зміною їхнього вагового внеску в результати обробки без повного виключення з обчислювального контуру. Формалізовано модель впливу збурень на агрегований сигнал, у межах якої введено змінну стану вузла як інтегральний показник інформаційної достовірності та рівня його потенційної компрометації. Для оцінювання стану використано рекурентну нейронну мережу типу GRU, яка враховує часову динаміку поведінки вузлів та дозволяє виявляти аномальні відхилення у телеметричних потоках. Проведене імітаційне моделювання продемонструвало зменшення системної похибки агрегування та стабілізацію результуючого сигналу порівняно з класичними пороговими методами реагування. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованого підходу для промислових IoT-середовищ та його здатність забезпечувати баланс між вимогами кібербезпеки, достовірністю даних і безперервністю технологічного процесу.