ФОРМАЛІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПРОГРАМ НАВЧАННЯ ПЕРСОНАЛУ З ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Запорожченко, Михайло; Легомінова, Світлана; Рабчун, Дмитро (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розглянуто проблему формалізації системи показників оцінювання результативності програм навчання персоналу. Актуальність дослідження зумовлена тим, що в практиці організаційного забезпечення безпеки оцінювання таких програм часто зводиться до використання окремих фрагментарних характеристик, зокрема охоплення навчанням, результатів тестування або періодичності проведення занять, що не забезпечує цілісного кількісного подання фактичної результативності програми. Це ускладнює порівняння програм між собою, аналіз динаміки їх розвитку та обґрунтування управлінських рішень щодо вдосконалення навчального процесу. Метою статті є формалізація системи показників оцінювання результативності програм навчання персоналу шляхом визначення складу кількісних індикаторів, обґрунтування їх формального подання та побудови інтегральної оцінки. У роботі запропоновано систему з шести взаємопов’язаних показників, що охоплюють основні аспекти результативності програм навчання персоналу, а саме: охоплення навчанням, покриття релевантних тематичних блоків, результат підсумкового тестування, актуалізацію програми, поведінкову результативність та своєчасність повторного навчання. Для кожного показника наведено формальний вираз, що забезпечує можливість його кількісного визначення в межах єдиної моделі оцінювання. Обґрунтовано доцільність використання ентропійного методу для визначення вагових коефіцієнтів показників, що дозволяє враховувати їх відносну дискримінативну здатність на множині фактичних або змодельованих спостережень. Для демонстрації методики в роботі сформовано сценарно-аналітичну модель на основі характерних діапазонів значень показників для програм навчання різного рівня зрілості. Наукова новизна дослідження полягає у формалізації системи показників оцінювання результативності програм навчання персоналу та в обґрунтуванні підходу до побудови інтегрального показника на основі ентропійно визначених вагових коефіцієнтів. Отримані результати показали, що найбільший внесок у диференціацію програм навчання за рівнем результативності забезпечують показники поведінкової результативності, своєчасності повторного навчання та покриття релевантних тематичних блоків. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання запропонованої моделі для порівняльного аналізу програм навчання, оцінювання динаміки їх результативності та підтримки рішень щодо вдосконалення навчального процесу.