ШТУЧИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ У ПРАВООХОРОННІЙ СФЕРІ - Кирилюк, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті досліджено роль штучного інтелекту як сучасного інструменту підвищення ефективності забезпечення інформаційної безпеки у правоохоронній сфері. У вступі обґрунтовано актуальність теми в умовах цифровізації суспільства, зростання кіберзагроз та трансформації інформаційного простору в середовище протистояння. У межах теоретичного розділу розкрито сутність ключових понять: «штучний інтелект», «інформаційна безпека», «кібербезпека» та «правоохоронна діяльність», а також проаналізовано сучасні наукові підходи до їх трактування. Визначено, що штучний інтелект виступає інтегрованим елементом системи управління безпекою, здатним забезпечити безперервний цикл виявлення, реагування та відновлення після кіберінцидентів. У результативній частині здійснено аналіз загроз інформаційній безпеці у правоохоронній сфері, зокрема витоку даних, кібератак, фішингу та внутрішніх ризиків. Обґрунтовано можливості штучного інтелекту щодо обробки великих масивів даних, виявлення аномалій, прогнозування загроз та автоматизації процесів прийняття рішень. Розкрито основні напрями застосування штучного інтелекту у правоохоронній діяльності, включаючи розслідування кіберзлочинів, використання біометричних систем, аналіз текстової та візуальної інформації, а також предиктивну аналітику. Окрему увагу приділено проблемам і ризикам використання штучного інтелекту, серед яких визначено алгоритмічні помилки, упередженість, загрози конфіденційності та недостатність правового регулювання. У статті запропоновано шляхи підвищення ефективності використання штучного інтелекту, що передбачають комплексний підхід, який поєднує технологічні, кадрові та правові аспекти. Зроблено висновок про необхідність збереження балансу між ефективністю безпеки та дотриманням прав людини. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних із удосконаленням механізмів інтеграції штучного інтелекту у правоохоронну діяльність та підвищенням прозорості його застосування.