ІНТЕГРАЦІЯ FINOPS ТА КОНТРОЛІВ SOC 2 У СИСТЕМІ БЕЗПЕКИ МУЛЬТИХМАРНИХ СЕРЕДОВИЩ - Марценюк, Євгеній; Дейнека, Олег; Гарасимчук, Олег; Луковський, Тарас (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Проблема забезпечення прозорості витрат і проактивного контролю бюджету в мультихмарних середовищах стає дедалі актуальнішою для сучасних IT-інфраструктур. Оскільки організації масштабують використання гетерогенних хмарних сервісів, вони постають перед викликами, пов’язаними з фрагментарністю платіжних систем, неузгодженістю метрик витрат і затримками у виявленні аномалій. У цьому дослідженні спостережність за витратами (cost observability) розглядається не просто як фінансова функція, а як невід’ємний компонент стратегії безпеки організації, узгоджений із фреймворком SOC 2. Наукова новизна роботи полягає в інтеграції інструментів моніторингу витрат – зокрема Splunk, Cherwell та хмарних API на базі JSON – з операційними процесами та процесами безпеки. Це дозволяє в реальному часі виявляти відхилення від бюджету, автоматизувати ескалацію інцидентів та впроваджувати політики контролю на основі фінансових показників. У дослідженні представлено архітектуру майбутнього, яка впроваджує уніфікований рівень спостережності за витратами в гетерогенних білінгових системах мультихмарних середовищ. Архітектура трансформує специфічні формати провайдерів – включаючи JSON-експорти AWS Cost Explorer, API Azure Cost Management та експорти GCP Billing у BigQuery – у стандартизовані події витрат. Ці нормалізовані потоки формують єдину часову шкалу видатків відносно уніфікованих бюджетних порогів, одночасно генеруючи консолідовану фінансову телеметрію для міжпровайдерного виявлення аномалій та кореляції даних. Завдяки переосмисленню фінансових даних як дієвих сигналів спостережності, цей підхід дозволяє перейти від фрагментованих дашбордів до централізованого, готового до аудиту рівня управління, що підтримує відповідність, реагування на інциденти та фінансовий менеджмент. Система також включає логіку доступу на основі ролей (RBAC), пороги ескалації та моделі прогнозування, створюючи рівень управління витратами, що має пряме значення для команд FinOps, DevSecOps та Compliance.