КОНЦЕПТ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ ЦИФРОВОГО СЕРЕДОВИЩА В ЕКОСИСТЕМІ ПІДПРИЄМСТВА - Капелюшна, Тетяна; Мужанова, Тетяна; Дьячук, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті представлено концепт управління інформаційною безпекою та захисту цифрового середовища підприємства в межах загальної екосистеми «бізнесу за вимогою». Обґрунтовано перехід від сегментованого захисту до формування екосистеми безперебійного потоку інформації, що базується на когерентності взаємодії стейкголдерів. Проведено декомпозицію об’єктів захисту на основні (критичні дані, бізнес-процеси) та допоміжні (ІТ-інфраструктура, персонал, приміщення) активи. Особливу увагу приділено трансформації ролі штучного інтелекту в системі кіберзахисту, запропоновано механізм моніторингу вхідного трафіку на основі технології IDS-GAN та впровадження ШІ-агентів, які підлягають окремому аудиту та контролю. Концепт спрямований на інтеграцію внутрішньої системи управління безпекою із зовнішнім інституційним та регуляторним середовищем України, з відзначенням ролі Національного банку України у забезпеченні безпеки фінансових операцій через платформу MISP-NBU та дотримання стандартів серії ДСТУ ISO/IEC 27000. Встановлено взаємозв’язок між технічною спроможністю підприємства та вимогами НКЕК у сфері електронних комунікацій. Враховуючи ризики блекаутів, у моделі імплементовано модель C2M2 Міністерства енергетики України для оцінки кібербезпеки енергетичної складової бізнесу. Доведено, що ефективне управління цифровим середовищем вимагає багаторівневої структури контролю (від стратегічного до операційного) та обов’язкового криптографічного захисту каналів взаємодії. Отримані результати можуть слугувати методологічним підґрунтям для розробки комплексних програм кіберрезильєнтності, що забезпечують безперервність потоків інформації за умови синергії технологічних інновацій та нормативної відповідності, окрім того, можуть бути використані представниками ІТ-департаментів та спеціалістами з ризик-менеджменту для побудови адаптивних систем захисту в умовах невизначеності.