ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СХЕМ СЛІПОГО ПІДПИСУ НА ОСНОВІ ECC - Опірський, Іван; Кучма, Христина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У роботі досліджується ефективність схем сліпого цифрового підпису на основі еліптичної криптографії (ECC) у порівнянні з класичними реалізаціями на базі RSA. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення анонімності користувачів у системах електронного голосування, цифрових платежів та інших застосуваннях, де важливим є розмежування автентифікації та ідентифікації. У межах дослідження реалізовано схему сліпого підпису Фу-Гво Дженга мовою Python із використанням сучасних криптографічних бібліотек. Проведено експериментальне вимірювання продуктивності основних фаз протоколу (засліплення, підписування та зняття сліпоти) для еліптичних кривих P-256, P-384 та P-521. Для забезпечення об’єктивності результатів виконано порівняльний аналіз із реалізацією сліпого підпису на базі RSA при еквівалентних рівнях криптографічної стійкості. Отримані результати показують, що застосування ECC дозволяє суттєво підвищити ефективність генерації підпису: для кривої P-256 середній час виконання операції становить 7–8 мс, що приблизно у 10–12 разів швидше порівняно з RSA-3072. Встановлено, що зменшення розміру ключів та обчислювальної складності операцій забезпечує значну перевагу ECC у середовищах з обмеженими ресурсами. Наукова новизна роботи полягає у програмній реалізації схеми Дженга та експериментальному порівнянні її продуктивності з RSA-реалізацією для різних рівнів криптографічної стійкості. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованого підходу в системах з високими вимогами до швидкодії та енергоефективності.