УДОСКОНАЛЕНИЙ ПІДХІД ДО ІДЕНТИФІКАЦІЇ НЕБЕЗПЕЧНИХ ЦИФРОВИХ РАДІОВИПРОМІНЮВАНЬ - Лаптєв, Олександр; Барабаш, Олег; Пархоменко, Іван; Лаптєва, Тетяна; Лаптєв, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Ідентифікація та класифікація цифрових радіовипромінювань становить значну технічну проблему, особливо в електромагнітно-конкурентних середовищах. У даному дослідженні розглядаються методи низькочастотної фільтрації, що аналізують архітектури, де вихідна величина демонструє лінійну або квадратичну залежність від амплітуди вхідного сигналу. Ці фільтрувальні механізми функціонують шляхом когерентного агрегування детермінованих елементів сигналу, дозволяючи випадковим шумовим компонентам накопичуватися некогерентно. Цей процес призводить до конструктивного посилення енергії сигналу поряд із сублінійним зростанням потужності шуму, що суттєво покращує співвідношення сигнал/шум (С/Ш). Прямокутний імпульс було використано як модель сучасних хвильових форм цифрового зв’язку для обох типів фільтрів. Проведено всебічний статистичний аналіз у часовій та частотній областях, оцінюючи такі метрики, як дисперсія, математичне сподівання, коефіцієнти кореляції та С/Ш. Для об’єктивної оцінки ефективності фільтрації запроваджено нову метрику під назвою «коефіцієнт корисної дії», яка вимірює приріст надійності виявлення. Моделювання додатково досліджувало реакції напруги огинаючої від ідеального смугового фільтра, збудженого прямокутними імпульсами різної тривалості, імітуючи системи з низькою ймовірністю перехоплення (LPI). Дослідження підтверджує, що приховані сигнали можуть бути ефективно виділені за допомогою двовимірного оцінювання щільності правдоподібності. Системна інтеграція вузькосмугової низькочастотної фільтрації підвищила завадостійкість виявлення повітряних цифрових сигналів на 23%, посилюючи операційну стійкість у ворожих середовищах, актуальних для електронної боротьби та радіорозвідки.