ІНТЕГРОВАНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ PAAS І FAAS АРХІТЕКТУР У ВИСОКОНАВАНТАЖЕНИХ СИСТЕМАХ - Горпенюк, Андрій; Лужецька, Наталія; Горпенюк, Микола; Горпенюк, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У роботі представлено комплексне дослідження архітектурних шаблонів для побудови високонавантажених веб-систем у хмарному середовищі. Проведено порівняльний аналіз класичної монолітної архітектури (PaaS) та безсерверної архітектури (FaaS) на основі критеріїв продуктивності, економічної ефективності та інформаційної безпеки. За допомогою Amazon Web Services (AWS) було розроблено та протестовано два функціональні прототипи системи обробки замовлень. Експериментально встановлено, що безсерверна архітектура дозволяє знизити експлуатаційні витрати на 75–99% для систем з нерівномірним трафіком, але вносить додаткову затримку «холодного старту» до 1,42 секунди. Запропоновано матрицю прийняття рішень щодо вибору технологічного стеку залежно від бізнес-вимог та профілю загроз.