ЦИФРОВА ВАЛЮТА ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ ТА КРИПТОВАЛЮТА ЯК АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ОБОРОНИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - Грищук, Ольга; Грищук, Руслан (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Стаття присвячена проблемі пошуку альтернативних джерел фінансування оборони України в умовах економічної турбулентності. У вступі до статті показано, що цифровізація процесів фінансування оборони України під час відбиття широкомасштабної збройної агресії для держави не є тривіальним завданням, а тому становить актуальну науково-прикладну проблему. Наголошено, що одним із шляхів її вирішення має стати використання альтернативних джерел фінансування, таких як цифрові валюти центральних банків та криптовалюти. Результати критичного огляду останніх досліджень і публікацій показали, що на сьогодні Україна стоїть перед об’єктивним протиріччям, що стримує фінансування оборонної сфери цифровими активами. Показано, що, з одного боку, цифрова валюта Національного банку України – е-гривня – ще на стадії пілотного проєкту. Тобто е-гривня як альтернативне джерело для оборони держави – це лише перспектива. З іншого боку зазначено, що криптовалюта, яка набула масового поширення, досі не є в Україні платіжним засобом для закупівлі товарів і послуг оборонного призначення. Методологічний базис дослідження ґрунтується на аналітичних методах стратегічного аналізу. Gap-аналіз дозволив встановити розриви між наявним станом досліджуваної проблеми та її бажаним рівнем. Порівняльний аналіз став робочим інструментом для зіставлення властивостей двох валют. Результати gap-аналізу показали, що використання е-гривні в інтересах оборони стримується технологічним та економічним розривами. Доведено, що такі розриви перебувають у тісному взаємозв’язку та мають критичний характер. Показано, що вони також чинять вплив на соціальний, інституційний та інфраструктурний розриви. З результатів gap-аналізу криптовалют встановлено те, що їх впровадження супроводжується більшою кількістю критичних розривів, порівняно з е-гривнею. Існуючі розриви доповнюються інституційним розривом який стримує використання криптовалюти від міжнародних донорів. За результатами порівняльного аналізу встановлено, що цифрова валюта в цілому та є-гривня зокрема характеризується нижчою фінансовою привабливістю, ніж криптовалюта. Крім того показано, що рівень довіри філантропів які підтримують Україну до криптовалюти залишатиметься вищим, порівняно з е-гривнею після її потенційного введення. Відсутність комісій під час транзакцій криптовалютою на відміну від е-гривні також посилюватиме стимулювання донорських надходжень. На останок в статті запропоновано стратегічні рішення та заходи по їх реалізації для подолання розривів, що склалися. Такі рішення і заходи стосуються всіх виявлених невідповідностей. Розроблено рекомендації, які спрямовано на якнайшвидше розширення альтернативних джерел фінансування оброни України. У заключній частині статті зроблено висновок про те, що від належного фінансування оборони України у тому числі й з нефіатних джерел, залежить економічна стабільність держави та добробут її громадян.