МЕТОД АДАПТИВНОГО ОЦІНЮВАННЯ ЙМОВІРНОСТІ ВИТОКУ ІНФОРМАЦІЇ В МЕРЕЖАХ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ МАШИННОГО НАВЧАННЯ - Шуклін, Герман; Шавловський, Ярослав; Пепа, Юрій; Іванченко, Євгенія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті представлено формалізовану модель витоку інформації в мережах спеціального призначення (МСП) та розроблено метод адаптивного оцінювання ймовірності витоку інформації в таких мережах. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості складних цільових кіберзагроз, використанням багаторівневих атак, прихованих каналів передавання даних, а також підвищенням ролі інсайдерських загроз у сучасних інформаційно-комунікаційних системах. Показано, що традиційні засоби захисту, орієнтовані переважно на безпеку периметра, сигнатурне виявлення та статичні політики доступу, не забезпечують належного рівня протидії витоку інформації в умовах динамічної зміни стану середовища функціонування МСП. У роботі запропоновано формалізацію МСП у вигляді сукупності вузлів, каналів передавання інформації та факторів ризику, які є підґрунтям виникнення витоку. Розроблений метод базується на інтеграції мережевих, хостових та контекстних індикаторів безпеки, нормуванні ознак, формуванні вектора факторів ризику, адаптивному оновленні вагових коефіцієнтів і визначенні інтегральної функції ризику з подальшим обчисленням ймовірності витоку інформації. Особливістю методу є можливість його застосування в реальному масштабі часу з урахуванням змін поведінки користувачів, режимів роботи мережі та рівня поточних загроз. Наведено приклад практичної реалізації запропонованого підходу, який демонструє послідовність обробки індикаторів безпеки, оцінювання ризику та прийняття рішень щодо реагування на інциденти. Отримані результати підтверджують, що застосування запропонованого методу дає змогу підвищити ефективність виявлення передумов витоку інформації, знизити ризик компрометації конфіденційних даних і забезпечити адаптацію системи захисту до нових типів загроз в умовах цілеспрямованої протидії.