ГІБРИДНЕ ВИЯВЛЕННЯ НЕСАНКЦІОНОВАНИХ ТОЧОК ДОСТУПУ У БЕЗДРОТОВИХ МЕРЕЖАХ - Прокопович-Ткаченко, Дмитро; Хохлачова, Юлія; Магро, Валерій; Черкаський, Давид; Переметчик, Данило (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті запропоновано гібридний метод просторово-мережевого пошуку та атрибуції несанкціонованих точок доступу у Wi-Fi-середовищі IEEE 802.11, який поєднує радіочастотний фінгерпринтинг передавачів і поведінковий аналіз службових та інформаційних кадрів. Метою дослідження є підвищення точності виявлення атак типу Evil Twin, Rogue AP і MAC-spoofing та просторової локалізації джерел сигналу в умовах багатопрохідного поширення радіохвиль і навмисного ухилення. Методологічну основу склали моделі поширення сигналу, статистичний аналіз кадрів моніторингового режиму, ансамблева класифікація на основі алгоритмів випадкового лісу та LightGBM, а також гібридне позиціювання за схемою RSSI + TDoA з корекцією за радіокартою. Для перевірки використано набір даних UJIIndoorLoc та власну тестову вибірку, зібрану з використанням сенсорів Kismet, аналізатора Wireshark і програмного пакета Aircrack-ng. Експериментально встановлено, що запропонований метод забезпечує F1-міру 0,964, AUC=0,972 та середню похибку локалізації 1,82 м, що в 1,6-2,7 раза точніше за відомі базові методи. Час виявлення інциденту скорочено в середньому на 38 % порівняно з сигнатурним аналізом. Результати придатні для впровадження в системах захисту критичної інформаційної інфраструктури, корпоративних SIEM/SOAR-комплексах і підсистемах ситуаційної обізнаності.