ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ВЕКТОРНИХ БАЗ ДАНИХ У ГЕНЕРАТИВНОМУ ШТУЧНОМУ ІНТЕЛЕКТІ - Смірнов, Олексій; Ткачук, Роман; Козірова, Наталія; Константинова, Лілія; Конопліцька-Слободенюк, Оксана; Якименко, Наталія; Смірнов, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У даній роботі проведено дослідження застосування векторних баз даних у генеративному штучному інтелекті. Метою даної статті є дослідження можливості використання векторних баз даних як фундаменту сучасної AI-інфраструктури та їхня роль у розширенні когнітивних можливостей GenAI. Об’єктом дослідження є процес застосування баз даних у штучному інтелекті. Предметом дослідження є застосування векторних баз даних у генеративному штучному інтелекті. У даному дослідженні були розв’язані наступні завдання: досліджено роль векторних сховищ у розширенні когнітивних можливостей генеративного ШІ; здійснено порівняльний аналіз традиційних реляційних систем та векторних баз даних; проаналізовано механіку та верифікаційний потенціал архітектурних парадигм RAG та RAFT. Визначені перспективи подальших досліджень, які заключаються у наступному: розробці ефективних механізмів моніторингу та автоматичної корекції семантичного дрейфу вбудовувань в умовах постійного оновлення корпоративних знань; дослідженню адаптивних стратегій управління пам’яттю для усунення ефектів порогової продуктивності при масштабуванні векторних індексів; дослідженню можливостей об’єднання гібридних архітектур пошуку, що поєднують семантичне та повнотекстове індексування в єдиному технологічному середовищі; стандартизації метрик оцінки якості векторного пошуку в контексті конкретних вимог промислових RAG-систем, що забезпечить більш обґрунтований вибір інфраструктурних рішень для конкретних прикладних завдань.