РОЗРОБКА МОДЕЛІ КОНТРОЛЕРА ДОПУСКУ ДЛЯ БЕЗПЕКИ KUBERNETES ІЗ ДОВЕДЕНИМИ PAC-ГАРАНТІЯМИ НА ОСНОВІ ЕНТРОПІЇ - Мазепа, Артем; Білодід, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті запропоновано математичну модель контролера допуску (Admission Controller) RL-Admit для забезпечення безпеки контейнерної оркестрації в середовищі Kubernetes. На відміну від традиційних рішень, таких як OPA Gatekeeper та Kyverno, що спираються на статичні декларативні політики, запропонований підхід поєднує навчання з підкріпленням, інформаційно-ентропійний аналіз запитів та теорію PAC-навчання (Probably Approximately Correct). Задачу валідації запитів до API-сервера формалізовано як частково спостережуваний марковський процес прийняття рішень (POMDP), оптимальну політику допуску/відмови якого навчають за допомогою алгоритму Proximal Policy Optimization (PPO). Аномальність кожного запиту кількісно оцінюється через ентропію Шеннона відносно еталонного розподілу безпечних конфігурацій, а застосування PAC-фреймворку дозволяє встановити математично доведені межі ймовірності помилок класифікації ε та δ. Це усуває такий ключовий недолік існуючих інтелектуальних систем захисту, як відсутність гарантій надійності, що є неприпустимим для критичної інфраструктури. Проведені експериментальні дослідження на тестових кластерах підтвердили здатність моделі виявляти складні вектори атак (привілейовані контейнери, несанкціоновані зміни RBAC, runc escape, атаки на ланцюг постачання). Повна модель RL-Admit з PAC-гарантіями та ентропією досягає істинно позитивної частки TPR до 96–97% за хибнопозитивної частки FPR = 0,6% після 50 тис. запитів і виявляє всі 8 типів атак «нульового дня», тоді як статичні політики блокують лише поодинокі з них. При цьому система реагує на атаку в середньому за 1 хв проти 38–45 хв у статичних політик, додаючи незначну затримку обробки запиту близько 24 мс. Отримані результати мають практичне значення для побудови адаптивних систем захисту за принципом Zero Trust у динамічних хмарних середовищах та інтеграції в DevSecOps-процеси.