ВИЯВЛЕННЯ АТАКИ EVIL TWIN НА БЕЗДРОТОВІ МЕРЕЖІ СТАНДАРТУ IEEE 802.11 В УМОВАХ ЩІЛЬНОЇ ЗАБУДОВИ - Банах, Роман (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Розглянуто проблему виявлення атак типу Evil Twin на бездротові мережі стандарту IEEE 802.11 в умовах щільної міської забудови з монолітно-каркасними залізобетонними конструкціями, що суттєво послаблюють радіосигнал у діапазонах 2.4 та 5 ГГц. У сценарії повного клонування точки доступу зловмисник копіює як ідентифікатор мережі, так і апаратну адресу легітимного пристрою, що унеможливлює застосування класичних методів детекції, які базуються на аналізі ідентифікаторів керуючих кадрів. Запропоновано метод виявлення, що використовує мережу з чотирьох розподілених у приміщенні Wi-Fi-сенсорів для безперервного вимірювання індикатора потужності прийнятого сигналу легітимної точки доступу та аналізує геометричні співвідношення між сенсорами. Метод поєднує два незалежні детектори – детектор парних залишків S(t), що базується на статистичній моделі різниць потужності сигналу між усіма парами сенсорів і чутливий до тривалих порушень просторового патерну послаблення сигналу, а також імпульсний детектор на основі z-оцінки кожного сенсора відносно його калібрувальної норми, який реагує на короткі локально-сильні відхилення тривалістю 2-5 хвилин. Подальша класифікація імпульсних інтервалів за магнітудою піка z-оцінки дозволяє розділити сильні зовнішні атаки від нормальної людської активності всередині приміщення. Експериментальна перевірка проведена на наборі з 40 розмічених атак з використанням чотирьох типів антен, розташованих ззовні бетонної будівлі. Метод досяг 60% повноти та 85.7% точності на рівні окремих атак, та 100% повноти на рівні сесій атак (груп з десяти послідовних атак для кожної антени). Розроблений підхід не потребує спеціалізованого обладнання, працює зі стандартними Wi-Fi-чіпсетами та може бути впроваджений у наявну інфраструктуру для захисту об’єктів критичної інфраструктури.