МОДЕЛЬ СТРАТЕГІЙ ІНВЕСТУВАННЯ В СИСТЕМИ КІБЕРБЕЗПЕКИ СИТУАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ ТРАНСПОРТУ - Lakhno, Valerii A.; Malyukov, Volodymyr P.; Plyska, Liubov D. (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2018)
Вирішено актуальну задачу знаходження оптимальної стратегії управління процедурою взаємного фінансового інвестування в ситуаційний центр з кібербезпеки на транспорті. Метою роботи є розробка моделі для системи підтримки прийняття рішень по безперервному взаємному інвестуванню в ситуаційний центр з кібербезпеки, що відрізняється від існуючих рішенням білінійної диференціальної гри якості з декількома термінальними поверхнями. Для досягнення мети був використаний дискретно-апроксимаційних метод вирішення Для досягнення мети був використаний дискретно-апроксимаційних метод вирішення білінійної диференціальної гри якості з залежними рухами. Застосування даного методу в розробленій системі підтримки прийняття рішень, на відміну від існуючих, дає конкретні рекомендації при виборі управлінських рішень в інвестиційному процесі. Запропонована модель дає конкретні рекомендації при виборі стратегій в інвестиційному процесі побудови захищеного ситуаційного центру. В ході обчислювального експерименту розглянуто новий клас білінійних диференціальних ігор, який дозволив адекватно описати процес інвестування в засоби КрБ ситуаційних центрів транспорту в Казахстані і Україні. Вперше запропоновано модель, що описує процес взаємного інвестування, засновану на рішенні білінійних рівнянь і диференціальної гри якості з декількома термінальними поверхнями. Розглянуто особливість диференціальної гри на прикладі взаємного інвестування в засоби кібербезпеки ситуаційного центру транспорту. При цьому права частина системи диференціальних рівнянь представлена у вигляді білінійних функцій з довільними коефіцієнтами. Модель дозволяє спрогнозувати результати інвестування і знайти стратегії управління інвестиційним процесом в системи захисту і кібербезпеки ситуаційного центру транспорту.