АНАЛІЗ КРАЩИХ СВІТОВИХ ПРАКТИК ЩОДО ЗАХИСТУ КРИТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Gnatyuk, Sergiy; Polishchuk, Yuliia; Sotnichenko, Yuliia; Zhaksigulova, Dauriya (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
При великій кількості кіберінцидентів та кіберзагроз, які реалізуються щодня, захист критичної інфраструктури є важливою не тільки технічною, а й науковою задачею. Проте, не всі держави світу на високому рівні можуть забезпечити якісний захист такої інфраструктури. Виходячи з того, що забезпечення захисту критичної інформаційної інфраструктури має проводитись на державному рівні, державам необхідно розробити (адаптувати, модернізувати) нормативно-правову базу для врегулювання зазначеного питання. У законодавчій базі України, як і в більшості пострадянських держав, на сьогодні відсутній чіткий підхід до захисту критичної інформаційної інфраструктури (у такому масштабі, як на приклад, в США чи ЄС). Законодавством України встановлено лише окремі об’єкти соціально-економічної сфери, надзвичайні події на яких можуть призвести до суспільно небезпечних наслідків, а єдиний порядок ідентифікації та класифікації об’єктів критичної інфраструктури ще остаточно не затверджено. Нормативно невизначеною залишається низка основоположних термінів у сфері захисту критичної інфраструктури від кіберзагроз, зокрема і саме поняття «критичної інфраструктури». Потребує наукового обґрунтування механізм організації діяльності та взаємодії державних органів і приватних структур у процесі захисту критичної інфраструктури. У цій роботі проведено аналіз кращих світових практик щодо захисту критичної інформаційної інфраструктури, реалізація елементів якої на законодавчому рівні і в практичній площині, дозволить якісно покращити процес захисту критичної інформаційної інфраструктури України.