КРИПТОВІРОЛОГІЯ: ЗАГРОЗИ БЕЗПЕКИ ГАРАНТОЗДАТНИМ ІНФОРМАЦІЙНИМ СИСТЕМАМ І ЗАХОДИ ПРОТИДІЇ ШИФРУВАЛЬНИМ ВІРУСАМ - Hulak, Hennadii; Buriachok, Volodymyr; Skladannyi, Pavlo; Kuzmenko, Lydia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
В даній роботі розглянуто загрози безпеки гарантоздатними інформаційним системам, а також сформовані заходи щодо протидії шифрувальним вірусам. Визначена типова послідовність кібератак з шифруванням інформації за допомогою програмних засобів реалізації атак. Описана послідовність процедур шифрувальної частини WannaCry. В роботі запропонована характеристика обчислювальної складності задач відновлення зашифрованих даних, зокрема виділені методи розпаралелювання розв’язку задач криптоаналізу, методи, що використовуються для розв’язку задач оцінювання стійкості криптосистем, пошуку вразливості та дешифрування залежно від базових математичних методів. Описано застосування технології розподілених обчислень для вирішення задач відновлення зашифрованих ресурсів. В роботі констатовано, що в сучасних умовах постійного розвитку методів криптографії з високім рівнем стійкості та їх широкою доступністю необхідною умовою підвищення ефективності відновлення зашифрованих програмами – вимагачами даних є створення спеціального програмного монітору безпеки та побудови спеціалізованих багатопроцесорних систем для реалізації методів криптоаналізу із широким доступом авторизованих користувачів, з точки зору мінімізація співвідношення “вартість - отриманий результат” найбільш раціональним підходом до створення спеціалізованих багатопроцесорних систем є побудова кластерної системи на базі найбільш потужних комп’ютерів загального призначення із застосуванням апаратних прискорювачів обчислень на базі програмованих логічних інтегральних схем, для підвищення ефективності атак на криптографічні програмні засоби реалізації атак доцільно розвивати технології активних дій у кібернетичному просторі, зокрема, такі, що забезпечують утворення прихованих каналів.