ПРОГРАМНА СИСТЕМА КЛАСИФІКАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ ЕЛЕКТРОННОГО БЛОКУ КЕРУВАННЯ ДВИГУНОМ НА ОСНОВІ ХАРАКТЕРИЗАТОРІВ ТА БАЗИ ЗНАНЬ - Kuznichenko, Svitlana; Tereshchenko, Tetiana; Buchynska, Iryna; Klepatska, Viktoriia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
У статті розглядаються питання підвищення ефективності процесу класифікації карт електронних блоків керування двигуном автомобіля. Проведено аналіз існуючого програмного забезпечення для редагування калібрувальних таблиць в електронних блоках керування, яке має інструменти визначення калібровок і розпізнавання даних. Обмеження використання таких програмних продуктів пов’язані з невеликою кількістю заданих класів калібрувальних таблиць та низькою швидкістю обробки даних. Аналіз результатів проведеного тестування методів класифікації за допомогою спектрального розкладу показав, що система на основі такого методу вимагає складних перетворень результатів спектрального розкладу. Застосування спектрального розкладу для вирішення задачі класифікації можливо в разі визначення деяких характеристик вхідних даних і використанні їх в якості даних для класифікації. Було розроблено алгоритм класифікації даних, який використовує характеризатори для обчислення чітко визначеної характеристики вхідної матриці. Програмний комплекс для реалізації розробленого алгоритму було побудовано з використанням платформи .NET Framework та мови програмування C #. Тестування працездатності системи класифікації проводилося за допомогою розробленої програмної системи на невеликій вибірці карт. Результати попереднього тестування показали, що система вірно визначає клас наданої карти після навчання. Подальше тестування на сімействі блоків автомобілів Mercedes-Benz Bosch EDC16C31/EDC16CP31 показало, що у випадках з великою кількістю навчальних образів результат задовольняє вимогам. Проведене тестування дозволило визначити оптимальну кількість образів для навчання та необхідний для цього час.