АНАЛІЗ І ОЦІНКА ЯКІСНИХ І КІЛЬКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ ВИРІШЕННІ ЗАВДАНЬ ПОБУДОВИ СИСТЕМ ПЕРЕДАЧІ І ПЕРЕТВОРЕННЯ ДАНИХ - Zaharchenko , Mikola; Hadzhyiev , Matin; Salmanov , Nariman; Shvets , Natalya; Havel , Sergey (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Пояснення поняття інформації лише трохи доповнює інтуїтивне уявлення про цей термін і нічого не дає для побудови кількісної теорії інформації, яка могла б використовуватися при вирішенні інженерних задач. Для такої теорії необхідно ввести «операційне» визначення цього поняття, в основі якого лежить вказівка на спосіб вимірювання. Для оцінки кількості одержуваної інформації необхідно визначити міру невизначеності тій чи іншій ситуації. При передачі інформації на відстань на вході передавального перетворювача є кінцева система сигналів [X, p], однозначно відповідних символамA, які утворюють вхідний алфавіт каналу зв’язку. На виході приймального пристрою існує кінцева система сигналів [Z, p], що утворюють вихідний алфавіт каналу зв’язку. Процес передачі інформації полягає у виборі елементарних сигналів , посилці їх по лінії зв’язку і винесенням за прийнятим елементарним сигналом рішення по переданому сигналу . Очевидно, що вилучення з сигналів інформації про сигнали пов’язано з поданням алфавітів Х і Z у вигляді об’єднаної множини ХZ. Передача інформації в системах зв’язку завжди пов’язана зі зміною у одержувача відомостей про фактично передані сигнали. Алфавіт джерела з точки зору одержувача має невизначеність, оскільки йому можуть бути відомі лише апріорні ймовірності , але невідомо, чи був сигнал переданий фактично; про це можна судити лише по величині апостеріорних ймовірностей. Цю невизначеність можна розглядати як міру бракуючої інформації, тобто як кількість інформації, необхідну для усунення цієї невизначеності. З цієї точки зору завдання одних числових характеристик випадкової величини недостатньо. У даній статті аналізуються питання достовірності подій в «ансамблі» прийнятих повідомлень в залежності від апріорних ймовірностей подій. Визначена оцінка кількості інформації в співвідношенні з достовірністю прийнятих повідомлень, позначені рекомендації, що використовуються при вирішенні більшості завдань, пов’язаних з побудовою систем передачі і перетворення інформації.