МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ІБ НА ЗАСАДАХ ТЕОРІЇ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ - Buriachok, Volodymyr; Shevchenko, Svitlana; Zhdanovа Yuliia; Skladannyi, Pavlo (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Дана стаття присвячена проблемі готовності студентів спеціальності 125 Кібербезпека у Київському університеті імені Бориса Грінченка до управління ризиками інформаційної безпеки (ІІБ) на основі теорії прийняття рішень. Міждисциплінарний підхід в освіті, а саме, інтеграція дисциплін «Теорія ризиків» та «Теорія прийняття рішень», дозволив реалізувати у навчальному процесі формування практичних навичок ризик-менеджменту майбутніх фахівців кібербезпеки. Спираючись на здобутки дидактики та психологічних теорій, здійснено аналіз понять у сфері міждисциплінарної методології та обґрунтовано актуальність і значущість її впровадження у навчальний процес ЗВО. Охарактеризовано особливості організації освітнього процесу підготовки бакалаврів інформаційної та кібернетичної безпеки у контексті міждисциплінарного підходу. Розроблено, теоретично представлено і обґрунтовано елементи методики формування практичних умінь студентів приймати управлінські рішення в умовах ризику на засадах міждисциплінарних принципів. Доведено, що міждисциплінарний обмін, інтеграція теоретичних знань дисциплін сприяють отриманню нових фундаментальних результатів, створюють передумови розвитку практичних навичок, забезпечують цілісний образ підготовки майбутніх фахівців інформаційної та кібернетичної безпеки.