РОЗРОБКА РЕКОМЕНДАЦІЙ ЩОДО МІНІМІЗАЦІЇ РИЗИКІВ ЗЛОМІВ ОБЛІКОВИХ ЗАПИСІВ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ НАЙПОШИРЕНІШИХ МЕТОДІВ ЗЛОМУ - Litvinchuk, Iryna; Korchomnyi, Ruslan; Borysov, Ihor; Korshun, Nataliia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
В умовах розповсюдження Інтернету, соціальних мереж, месенджерів тощо та їх проникнення до усіх сфер життя сучасної особистості все збільшується кількість спроб отримання несанкціонованого доступу до особистої інформації користувачів. Облікові записи є найуразливішою мішенню для злому. Серед найпоширеніших видів атак – фішинг, крадіжка файлів cookie, використання кейлоггерів, брутфорс. Техніки соціальної інженерії набули великої популярності серед зловмисників. Використання паролю у вигляді набору букв, цифр та спеціальних символів вже не достатньо для забезпечення необхідного рівня захищеності облікових записів. Впровадження комбінованих систем збільшує кількість ідентифікаційних ознак і підвищує безпеку даних. У якості додаткових механізмів захисту можуть використовуватися системи на базі безконтактних смарт-карт, USB-ключів, гібридних смарт-карт, біоелектронні системи. Однією з основних рекомендацій щодо уникнень наслідків шахрайських дій є подвійна або багатофакторна аутентифікація з метою перевірки ідентичності клієнта (вимоги до користувачів надати дані, пароль з використанням інших факторів, наприклад, текстового повідомлення/SMS-коду або відбитків пальців). На всіх доступних інтернет-сервісах, де це можливо, для забезпечення прийнятного рівня безпеки необхідно використовувати багатофакторну аутентифікацію. Існує два основних типи багатофакторної аутентифікації: додаток MFA - процес аутентифікації, який активується, коли користувач намагається отримати доступ до одного або декількох додатків, та пристрій MFA - процес аутентифікації, який негайно активує MFA в точці входу в систему. Одним з найбільш поширених чинників аутентифікації є номер телефону. Застосовуються також коди електронної пошти, текстові токени, біометрична перевірка, апаратні токени, секретні питання та інше.