ПОРІВНЯННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ АЕРОРОЗВІДКИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ КОНТРОЛЬОВАНОЇ ЗОНИ - Platonenko, Artem; Sokolov, Volodymyr; Skladannyi, Pavlo; Anosov, Andriy; Oleksiienko, Heorhii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Дана стаття присвячена висвітленню реальних практичних можливостей візуальних та тепловізійних камер БПЛА, що дають змогу ефективно і з максимально безпечної висоти визначати потенційно небезпечні об’єкти, що можуть нанести загрозу об’єкту інформаційної діяльності, або безпеці громадян чи об’єктам критичної інфраструктури України. Спираючись на багаторічних досвід польотів та навчання фахівців для приватних та державних установ, прийнято рішення провести порівняння якісних характеристик та можливостей виявлення, розпізнавання та ідентифікації об’єктів з використанням сучасної безпілотної техніки. Для напряму забезпечення громадської безпеки та контролю територій існують моделі з багатократним оптичним збільшенням, які з відстані у 500 м дають змогу розпізнати номерний знак автомобіля, або версії з тепловізором, які серед ночі, можуть допомогти побачити автомобіль, різницю температур на фоні інших авто, та факт того, що людина виходить з нього. Тестові польоти виконувались на висотах від 10 до 100 м, на відкритій місцевості, без наявності кущів, дерев чи перешкод. Залежно від моделі камери та погодних умов, отримані показники можуть значно відрізнятись. Охарактеризовано основні переваги та відмінності в якості роботи візуальниї та тепловізійних камер для БПЛА. Продемонстровано якість отриманого зображення на реальних прикладах та при однакових умовах. Проаналізовано деталізацію візуальних камер та розроблено ряд вимог до зйомки тепловізором з квадрокоптера таких об’єктів, як автомобіль та людина, з різних висот, відповідно до критеріїв Джонсона. Сформовано план робіт для подальших досліджень, з метою підготовки та надання ефективних рекомендацій для пілотів, що використовують дану техніку при охороні території об’єктів інформаційної діяльності та під час виконання служби в підрозділах аеророзвідки силових структур України.