ІНСАЙДЕРИ ТА ІНСАЙДЕРСЬКА ІНФОРМАЦІЯ: СУТЬ, ЗАГРОЗИ, ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ - Shevchenko, Svitlana; Zhdanovа Yuliia; Skladannyi, Pavlo; Boiko, Sofia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Постійний розвиток інформаційних технологій, зростаюча роль на сучасному етапі людського потенціалу створюють нові внутрішні загрози для інформаційної безпеки підприємств. У статті досліджено і проаналізовано проблеми інформаційної безпеки, пов’язані з внутрішніми порушниками компаній та їх інсайдерською діяльністю. Економічні звіти та аналітичні матеріали дозволили визначити актуальність і важливість даної роботи. Спираючись на наукову літературу, було здійснено огляд різних підходів до визначення поняття «інсайдер» та «інсайдерська інформація». Охарактеризовані основні ключові індикатори інсайдера та ознаки інсайдерської інформації. Представлена класифікація джерел даних для дослідження інсайдерських загроз, серед яких виділяють реальні дані системного журналу та дані із соціальних мереж; аналітична інформація з синтетичними аномаліями; змодельовані дані внаслідок формування стохастичних моделей; теоретико-ігровий підхід. Описані алгоритми виявлення інсайдерських загроз в залежності від намірів, поведінки, можливостей інсайдерів, від способів використання ресурсів, а також моделі, що включають декілька алгоритмів. Висвітлюються нормативні питання захисту інсайдерської інформації від несанкціонованого розголошення та правової відповідальності за неправомірне використання інсайдерської інформації в українському законодавстві.