АНАЛІЗ І ПРОЕКТУВАННЯ РОЗПОДІЛЕНИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ КЛАСТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Grechaninov, Victor (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
У даній роботі виконано огляд деяких сучасних рішень, що забезпечують аналіз і проектування розподілених систем на основі кластерних технологій. Ці рішення ґрунтуються на використанні теореми CAP, яка стверджує, що для розподіленої комп’ютерної системи неможливо одночасно забезпечити виконання більше двох із трьох властивостей: узгодженості даних, доступності та стійкості до розділення. Стосовно до даної теорії наводиться формалізація визначення властивостей для інформаційних і розподілених систем. Розглядається використання механізмів масштабованості в двох напрямках: вертикального масштабування (при якому відбувається нарощування обчислювальної потужності одного сервера) та горизонтального масштабування (при якому виконується нарощування великої кількості серверів в межах одного кластеру). Також, описується етап аналізу розподілених систем, де основна увага приділяється горизонтальному масштабуванню. У роботі наводиться приклад створення програмного оточення для проведення експериментальних досліджень в області оцінки роботи розподілених систем. В основі побудованої розподіленої системи знаходиться кластер, який об’єднує корпоративну мережу з трьома локальними підмережами та до 40 серверів. Кожен сервер може мати кілька віртуальних машин з різними операційними системами. Наведено приклади програмного коду, який створює поди на яких встановлюється веб-сервер nginx, горизонтальне масштабування створеного поду та перевіряє поточний стану створених об’єктів і запуск подів. Проведена робота надає можливість отримання і аналізу експериментальних даних на наступних етапах дослідження кластерних систем за допомогою навантажувальних впливів на веб-сервери і бази даних.