КІБЕРВІЙНА ЯК РІЗНОВИД ІНФОРМАЦІЙНИХ ВІЙН. ЗАХИСТ КІБЕРПРОСТОРУ УКРАЇНИ - Dmytruk , Yana; Hryshanovych, Tetiana; Hlynchuk, Liudmyla; Zhyharevych, Oksana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
У роботі описано роль, яку відіграють фахівці з інформаційних технологій, зокрема кібербезпеки, в умовах війни в Україні. Окреслено поняття та рамки інформаційного фронту, виокремлено вклад технологів як у економіку, так і в сферу інформаційної війни. У статті описано перебіг та особливості ведення інформаційної війни на території нашої держави від 2014 року і до повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. Описано внесок як вітчизняних так і іноземних фахівців з інформаційного захисту у перебіг цієї війни. Окреслено основні проблеми в інформаційному просторі, з якими доводиться зіштовхуватись в теперішніх умовах, а також наведено приклади допомоги в реаліях сьогоденної війни. У ході дослідження було з’ясовано, у яких саме напрямках рухаються вітчизняні ІТ-фахівці, яка їхня роль у нинішній ситуації, як задіюються іноземні структури та волонтери. Окрема роль відведена іноземним журналістів, які також воюють на інформаційному фронті, хоч і не є фахівцями з інформаційних технологій чи кіберзахисту. Таким чином, зрозуміло, що Україна виграє у інформаційній війні в першу чергу завдяки висвітленню правдивої інформації та її поширенні, а також завдяки активній протидії фейків. Також можна дійти до висновку, що інформаційний фронт є не менш важливим, ніж реальний, оскільки не лише послаблює ворога, а й ламає систему зсередини – руйнує логістику, виносить напоказ не найкращий бік ворога та здійснює інформування суспільства про реальний стан подій. Наразі українські та зарубіжні кібервійськові показують себе з найкращого боку: активно протидіють дезінформації та фейкам, вкладаються у економіку та нищать сайти, які ще функціонують. Перспектива нашого дослідження полягає у подальшому спостереженні за кіберфронтом. Важливо з’ясувати, яким чинному будуть розвиватися події, які іще застосунки (програмні, технічні) будуть розроблені для протидії агресору, чи будуть зроблені певні висновки зі сторони України. З нашої точки зору передбачається потужне покращення захисту усіх систем від можливості їх злому, підготовка кібервійськ на державному рівні та розробка нових рішень для захисту уже існуючого програмного забезпечення.