ОЦІНКА ПАРАМЕТРІВ ПРОГРАМНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ШКАЛЬНОГО ВІДОБРАЖЕННЯ ДАНИХ - Bushma, Oleksandr; Turukalo , Andrii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Робота присвячена оцінці споживання ресурсів мікроконтролера для синтезу шкального дискретно-аналогового відображення даних на світлодіодному інформаційному полі в двотактному режимі. У роботі порівняно програми багатотактного та двотактного шкального виводу інформації для системи відображення інформації. Показано значущість впливу двотактних інформаційних моделей на мінімізацію витрат машинного часу однокристального мікроконтролера. Визначено, що для зниження споживання ресурсів в розроблюваних рішеннях необхідно зосередити увагу на максимально можливій оптимізації блоків програм, які виконуються під час переривань, та обслуговують підсистему введення-виведення мікроконтролера. При цьому найкращі результати має шкальна індикація на основі двотактної адитивної інформаційної моделі. З’ясовано, що традиційний підхід до оцінки ефективності програм з використанням спеціальних benchmark програм, з подальшим виміром обсягу коду та часу виконання всієї програми не дозволяє коректно оцінити ефективність програми та роботу мікроконтролера на етапі проектування пристроїв. В якості альтернативи запропоновано використовувати для оцінки ефективності програми розмір байт-коду програми та швидкість виконання основного циклу – процедури виводу інформації. З’ясовано, що за швидкістю виконання та споживання ресурсів багатотактний варіант суттєво програє двотактній реалізації. Визначено, що зменшення кількості тактів формування зображення на інформаційному полі є одним із найефективніших шляхів мінімізації споживання ресурсів мікроконтролера для обслуговування підсистеми індикації.