АНАЛІЗ МЕТОДІВ, СПОСОБІВ, МЕХАНІЗМІВ, ІНСТРУМЕНТІВ ТЕОРІЇ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ - Avtushenko, Oleksandr; Hyrda, Vira; Kozhedub, Yuliia; Maksymets, Andrii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
У статті подано розгорнутий аналіз методів, способів, механізмів, інструментів теорії прийняття рішень для моделювання систем захисту інформації. Наведено основні термінологічні поняття і надано їх розгорнуте визначення. Показано поєднання елементів теорії прийняття рішень з системами захисту інформації. Сполучною ланкою для цього слугує теорія ймовірностей. Досліджено питання процедури прийняття рішення як процесу. Закцентовано увагу на якісних параметрах процедури прийняття рішення, що можуть бути придатними для цілей захисту інформації. Зроблено аналогії, що вказують на застосовність методів теорії прийняття рішення для створення моделі системи захисту інформації. Механізми реалізації показано на алгоритмах прийняття рішення. За допомогою інструментів теорії прийняття рішення встановлено, що на їх основі можна формалізувати, як математичними піктограмами, так і вербалізацією, процес моделювання. Загалом змальовано поетапний процес проєктування системи захисту інформації. Зроблено висновки, що формалізація як вид знакового моделювання одночасно з застосуванням теорії прийняття рішення – найкращий варіант для описової частини системи захисту інформації. З’ясовано, що моделювання є найкращим науковим інструментом для поєднання теоретичних викладок і практичного застосунку широкого кола питань наукових досліджень і зокрема сфери захисту інформації. Для підтримки прийняття рішень особою, яка приймає рішення, інакше кажучи децидентом, в сфері захисту інформації важливо, що офіцер з безпеки або системний адміністратор мав досвід і навички щодо регламентованих дій. Такі дії – це як відомі напрацювання в цій сфері діяльності, так і синтез уже відомих алгоритмів для досягнення стану захищеності інформації загалом. Автоматизація в діяльності особи, яка приймає рішення можлива через впровадження системи підтримки прийняття рішень, що широко поширювані в автоматизованих системах: комп’ютерних системах і мережах, особливо там де є потреба аналізувати значні потоки даних.